Co způsobuje kratom?

Kratom, rostlina pocházející z jihovýchodní Asie, se stala předmětem zvýšeného zájmu díky svým různým účinkům na tělo a mysl. V tomto článku prozkoumáme, co způsobuje kratom, a podíváme se na mechanismy, které stojí za jeho různorodými účinky.

1. Alkaloidy: Klíčové aktivní látky v kratomu:

Alkaloidy obsažené v listech kratomu jsou klíčovými faktory ovlivňujícími jeho účinky. Nejdůležitější alkaloidy jsou mitragynin, 7-hydroxymitragynin a paynanthein. Tyto látky působí na receptory v mozku a v periferním nervovém systému, což způsobuje různé fyziologické a psychické reakce.

2. Ovlivnění opioidních receptorů:

Mitragynin a 7-hydroxymitragynin mají schopnost ovlivňovat opioidní receptory v mozku. I když jsou tyto látky strukturálně odlišné od tradičních opioidních látek, jejich působení na tyto receptory může vyvolávat analgetické účinky, což může poskytovat úlevu od bolesti.

3. Interakce s adrenergními receptory:

Kratom také ovlivňuje adrenergní receptory v mozku, což může způsobit stimulační efekty, jako je zvýšená bdělost a energie. Tato schopnost může být spojována s jeho využíváním k podpoře denní vitality a soustředění.

4. Vliv na serotoninové eceptory:

Některé alkaloidy v kratomu mohou mít vliv na serotoninové receptory, což může vést k zlepšení nálady a pocitu pohody. Tato vlastnost může být důvodem, proč lidé hledají kratom jako přírodní prostředek pro boj s úzkostí a depresí.

5. Antioxidantní vlastnosti:

Kromě interakcí s receptory vykazuje kratom také antioxidantní vlastnosti. Antioxidanty pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály, což může přispívat k celkovému zdraví.

6. Vliv na krevní oběh a srdeční frekvenci:

Některé studie naznačují, že kratom může ovlivňovat krevní oběh a srdeční frekvenci. Vyšší dávky mohou vést k mírnému zvýšení krevního tlaku a stimulaci srdeční činnosti.

7. Individuální reakce a variabilita:

Důležité je si uvědomit, že individuální reakce na kratom mohou být velmi variabilní. Různé druhy kratomu a individuální biologické rozdíly mohou ovlivňovat, jak tělo a mysl reagují na tuto rostlinu.

Shrnutí na závěr:

Celkově je to, co způsobuje kratom, komplexní kombinace alkaloidů a jejich interakcí s různými receptory v těle. Znalost těchto mechanismů je klíčová pro pochopení účinků a možných přínosů kratomu, a zároveň zdůrazňuje důležitost odpovědného užívání této rostliny s ohledem na individuální potřeby a zdravotní stav.

 Pokud si kratom chceš koupit můžete si ho vybrat zde.